top of page
  • Obrázek autoraKevin Babicka

ČNB - KONEC HYPOTEČNÍHO PRAVIDLA

Bankovní rada České národní banky nedávno provedla úpravy pravidel týkajících se poskytování hypotečních úvěrů. Od ledna 2024 banky již nebudou vázány na limit maximální výše celkového dluhu žadatele ve vztahu k jeho ročnímu příjmu, známého jako ukazatel DTI.


ČNB se rozhodla zrušit tento limit vzhledem k vyšším úrokovým sazbám, které samy omezují rizika spojená s úrovní příjmů žadatelů. Centrální banka tak dává poskytovatelům hypoték větší pravomoci při řízení těchto rizik.


Dříve platný limit celkového dluhu žadatele, vyjádřený jako násobek jeho čistého ročního příjmu, byl 8,5 (pro žadatele do 36 let 9,5). Zrušení tohoto omezení má za cíl přizpůsobit se aktuálním podmínkám na trhu. Od července již platí, že ČNB nepožaduje dodržování limitu výše splátek dluhu ve vztahu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI).

Zůstává však v platnosti limit LTV, který stanovuje poměr mezi výší hypotečního úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti. Tento limit zůstane na 80 procentech, s výjimkou žadatelů do 36 let, kde může být až 90 procent.

51 zobrazení
bottom of page