top of page
  • Obrázek autoraKevin Babička

Vše, co byste měli vědět o dani z nemovitosti

Ach ty daně.

Věčné papírování, obíhání úřadů a doufání, že jste to políčko ve formuláři zaškrtli správně.

Nebojte se. Po přečtení tohoto článku se všemi potřebnými informacemi o dani z nemovitosti pro vás bude vyplnění daňového přiznání hračka.

Kdo MUSÍ podat daňové přiznání?

Jste napjatí? Doufáte, že vy mezi poplatníky patřit nebudete?

Tak rychle do toho, ať to máme za sebou:

Přiznání k dani z nemovitých věcí musí podat:

  • ti, kteří se předešlý rok stali novými majiteli pozemku či stavby.

  • a také ti, kteří se vlastníky nemovitosti stali již dříve, ale předešlý rok nemovitost rozšířili o přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali.

Je to tedy jednoduché. Pokud jste v minulém roce nabyli do vlastnictví nemovitost, nebo jste původní nemovitost významně upravili, daňové přiznání podáváte.

Kdo NEMUSÍ podat daňové přiznání?

Pokud jste již v předchozích letech podali daňové přizná k dani z nemovitosti a během minulého roku jste na nemovitosti neprovedli významnou změnu, která by zapříčinila přepočet vyměřené daně, můžete zůstat klidní.

Finanční úřad vás sám kontaktuje a složenku k dani vám zašle pomocí pošty, nebo elektronicky do datové či e-mailové schránky.

Do kdy je potřeba přiznání vyplnit a podat?

Do roku 2021 si každý vlastník nemovitosti musel pamatovat, že daňové přiznání k nemovitosti se musí na příslušný finanční úřad podat do 31. ledna. Koronavirová pandemie ovšem mnohé změnila, a pro tento rok tak platila výjimka a datum se odsunulo až na 1. dubna 2021.

Jaký bude datum pro rok 2022, na to si ještě musíme počkat.

Do kdy je nutné daň z nemovitosti zaplatit?

  • Platíte méně než 5 tisíc korun?

Daň musíte uhradit nejpozději do 31. května.

  • Platíte více než 5 tisíc korun?

Pak si můžete daň rozpůlit, první splátku uhradit do 31. května a druhou splátku odložit nejpozději na 30. listopad.

Jděte na to jednoduše

Možná si nejste úplně jisti, co do jednotlivých chlívečků daňového přiznání napsat, které rozhodně musíte vyplnit a které naopak můžete nechat prázdné.

Zkuste přiznání vyplnit online na mojedane.cz. Tam najdete řadu elektronických formulářů, které se snadno propisují, a navíc vám bude k dispozici průvodce.

Hotový formulář poté můžete odeslat pomocí datové schránky a elektronického podpisu. Nebo formulář vytiskněte a osobně podejte na příslušném úřadě.


Stále se bojíte, že formulář nevyplníte správně, nebo vám v hlavě zůstala nezodpovězená otázka? Napište nám, rádi vám poradíme.



38 zobrazení
bottom of page